open deuren oranjerie

Ontdek

Het museumterrein

Al 500 jaar is landgoed Nienoord het kloppende culturele hart van de regio! Museum Nienoord is hier in 1958 opgericht, in de oude borg. Naast de rijke geschiedenis van het bijzondere monument en zijn vroegere bewoners vormt de nationale collectie rijtuigen en arrensledes de kern van het museum. Aan het borgplein vind je de paardenstal en het koetshuis nog in oorspronkelijke staat uit de tijd van de laatste borgheer, jonkheer Van Panhuys. En heb je de Schelpengrot al gezien?
De Museumshop in de Oranjerie

De Oranjerie

Hier begint je bezoek aan Museum Nienoord! In de Oranjerie vind je de ticketverkoop, de museumshop en de koffiecorner. Die laatste is in de serre aan de achterkant van het gebouw, die boven de gracht zweeft.

Exotische planten en familieportretten

Al in de 19de eeuw is op deze plek een oranjerie, een gebouw waar bijzondere planten overwinteren. Die komen vaak van de andere kant van de wereld en kunnen dus niet zo goed tegen de Nederlandse kou. Een klein kacheltje houdt het vorstvrij. En dat is nu net de bron van een grote brand geweest, op 23 januari 1850. De brand begint in de oranjerie en slaat over naar het koetshuis en de boerderij.

Tijdens de brand gaan veel van de levensgrote familieportretten in vlammen op. Die worden op dat moment in de oranjerie bewaard. Een deel van de borg is dan uit geldgebrek al afgebroken om als bouwmateriaal te verkopen. Er zijn te weinig muren over om de schilderijen op te hangen. Ook de prachtige oranjebomen, heesters, kostbare uitheemse planten, boontjes, knollen, aardappelen en gereedschap gaan verloren. Aansnellende mensen uit het dorp kunnen gelukkig erger voorkomen, de borg heeft geen schade.

Het Depot

Het depot is de schatkamer van Museum Nienoord! Hier bewaren we de nationale collectie rijtuigen en sledes. Die hebben hun sporen in de tijd nagelaten. Soms letterlijk, maar ook figuurlijk. Als zij eens konden vertellen waar zij getuige van zijn geweest… Hun techniek is tot op de dag van vandaag te herkennen in de auto’s en treinen van nu.

Waar je elkaar tegenkomt
Met de museale presentatie Reizen, Ambacht & Ambitie vertellen we een verhaal waar iedereen deel vanuit maakt. Dit speelt zich grotendeels af op straat, waar je elkaar tegenkomt. De een maakt een reis over grote afstanden, voor werk of handel, naar andere landen en culturen. Anderen gaan op familiebezoek, naar werk of de kerk. Tegelijkertijd gaat het over onze huidige tijd, waarin reizen voor veel mensen vanzelfsprekend is geworden, voor plezier, vergaren van kennis of een plicht. Al dwingen soms omstandigheden tot vertrek en zoekt de reiziger naar veiligheid en een beter bestaan. Beperkingen horen hier ook bij. Net zoals tegenwoordig een oplossing moet worden gevonden voor de grenzen aan de belasting van het milieu.

Dichtbij de collectie
In twee zalen vertellen we dit verhaal met onze unieke collectie en mag je als bezoeker dicht bij onze objecten komen. In de rest van het gebouw werken we aan het behoud van deze bijzondere objecten.

De borg

Het opvallendste gebouw op Landgoed Nienoord is de okergele borg. Daar is het allemaal begonnen in 1525, al lijkt het helemaal niet meer op de burcht van toen. Bij de laatste verbouwing in 1887 zijn wel elementen van de oude borg bewaard gebleven. Je kunt ze nog steeds bekijken tijdens een kop koffie, lunch of feest in het Grand Café Borg Nienoord op de begane grond. De Ridderzaal is een trouwlocatie van de gemeente Westerkwartier.

Als bezoeker van Museum Nienoord kan je de eerste verdieping bekijken. Daar is een vaste tentoonstelling ingericht met verhalen over de roemruchte bewoners. Ook zijn er wisselexposities over onderwerpen die altijd iets met de regio te maken hebben. 

De borg kent een geschiedenis van pioniers, rijkdom, sterke vrouwen, maar ook strijd, verval en verdriet.

Koetshuis

Het koetshuis

Origineel koetshuis
In het koetshuis en de stallen heeft de tijd stilgestaan! Op de zolder is de originele knechtenkamer nog intact. Het is als een tijdcapsule: er is in ruim 100 jaar niets veranderd aan dit gebouw. Daardoor zie je de functie nog zoals het destijds is bedacht.

Klim op een rijtuig en ontdek de knechtenkamer! Wil je meer weten over de geschiedenis van het koetshuis? Laat je rondleiden door een van onze gidsen.

Tuinhallen

De tuinhallen

In de Tuinhallen geven tijdelijke tentoonstellingen steeds een andere kijk op kunst en geschiedenis. Ook worden er evenementen georganiseerd, zoals Kunst op Nienoord. Houd de agenda in de gaten voor alle evenementen en activiteiten op Museum Nienoord.

Schelpengrot

De schelpengrot

Anna van Ewsum en haar man George bouwen rond 1700 in de tuin een schelpengrot. Er zijn schelpen van over de hele wereld in verwerkt, echt een pronkstuk! De aanbouwen zijn verdwenen maar de schelpengrot zelf staat er nog. Deze schelpengrot is één van de drie nog bestaande in Nederland. Het staat in de tuin van Museum Nienoord.

Is het waar?
Het verhaal wil dat een dienstmeisje nieuwsgierig was naar de schatten die de graaf in zijn tuinhuis bewaarde. Toen ze op onderzoek ging, ontdekte ze kisten vol goud en juwelen. Maar ze werd betrapt… Haar straf was opsluiting in het tuinhuis waar ze alle muren met schelpen moest versieren. Na twintig jaar was ze eindelijk klaar. Toen ze haar reflectie in het water van de vijver zag, schrok ze zo van haar grijze haren en oude gezicht dat ze dood neerviel. Wat denk je, is dit waargebeurd?