
De Borg
Vaste presentatie en wisselexpositie
Het hart van Landgoed Nienoord is de okergele borg. Daar is het allemaal begonnen in 1525, al lijkt het helemaal niet meer op de burcht van toen. Bij de laatste verbouwing in 1887 door jonkheer Johan Aemilius Abraham van Panhuys (1836-1907) zijn wel elementen van de oude borg bewaard gebleven. Je kunt ze nog steeds bekijken tijdens een kop koffie, lunch of feest in het Grand Café Borg Nienoord in de Tuinkamer en Ridderzaal op de begane grond.
De Ridderzaal is een trouwlocatie van de gemeente Westerkwartier. Hier hangen replica’s van de Friese Regimentsportretten, een serie portretten van officieren die hebben meegevochten in de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) tegen de Spaanse koning.
Op de begane grond vinden in de Balzaal regelmatig culturele activiteiten plaats, zoals concerten, kleine theatervoorstellingen, lezingen en verhalenmiddagen.
De eerste verdieping
Als bezoeker van Museum Nienoord kan je de eerste verdieping bekijken. Daar is een vaste tentoonstelling ingericht over de roemruchte bewoners en hun invloed op de regionale ontwikkeling. De verhalen zijn verborgen in de muren, waarin animaties je meenemen naar de vroegere rijkdom van Nienoord. Ook maak je kennis met roerige tijden en oorlogen in het gebied en met persoonlijke drama’s van de bewoners.
Hermannus Collenius
Belangrijk zijn de wandgrote kunstwerken van de Groninger schilder Hermannus Collenius (1650-1723). Vanaf 1679 werkt hij vier jaar lang op Nienoord in opdracht van de borgheer Van In- en Kniphuysen aan drie paneelschilderingen met voorstellingen van de goden Diana en Apollo. De panelen zijn later decennialang als betimmering in het koetshuis gebruikt. Als je goed kijkt zie je de spijkergaatjes nog zitten…
Wisselexposities
In de borgkamer zijn regelmatig wisselexposities over onderwerpen die altijd iets met de regio te maken hebben.
Onderduikzolder
Op de zolder vertellen jonge mensen uit het Westerkwartier over hun leven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Momenteel is de Onderduikzolder alleen te boeken als educatieproject voor scholen.