Zichtbare Stilte in Museum Nienoord

Pieter Jan Knorr begon de wereld te ontdekken in Den Haag op 16 september 1950. Hij volgde zijn opleiding aan de Kunstnijverheidsschool (Delft), de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst (Den Haag) en de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving (Den Bosch). Les kreeg hij van o.a. Pieter Giltay, Kurt Lob en Kees Bos. Inmiddels woont hij ruim dertig jaar in de provincie Groningen, in Doezum waar hij de rust vindt om te werken. Knorr schildert met olieverf op paneel en maakt af en toe potlood en sepia tekeningen. Hij is geliefd bij verzamelaars en publiek en galerieën verkopen zijn werk graag, maar Pieter Knorr blijft kritisch en nuchter onder alle belangstelling.
Zijn werk wordt gekenmerkt door sobere kleuren en zachte contouren. De concentratie ligt in het vinden van het wezen der dingen, de dimensies van het zijn. Pieter Knorr speelt met het licht, hij vangt die betovering in verf en laat het beeld vrij. De potten, schalen, bloemen en dieren zijn zowel krachtig als weerloos, weergegeven op paneel op het moment waarin de vergankelijkheid zich onnavolgbaar openbaart. Kijken naar deze stillevens betekent ontroering. Zowel het wrange als het zoete van het leven en het levenloze worden in stilte zichtbaar. Een prachtig eindeloos verhaal. De expositie van Pieter Knorr betekent puur en voluit genieten van de schilderkunst en ontdekken wat je ziet. Elk schilderij heeft een geheim, het doet iets met de beschouwer.
Losse reproducties
Voor de expositie ‘Zichtbare Stilte’ ontwierp Knorr een uitzonderlijke catalogus, een map met 15 losse reproducties van hoogtepunten uit zijn werk; een uniek, met de hand geschreven en gemaakt exemplaar ingeleid door Marjoleine de Vos (redacteur van NRC Handelsblad), in een oplage van 300 stuks.
Documentaire
De documentaire over zijn werk die Museum Nienoord gedurende de expositie toont, en die ook op dvd verkrijgbaar is, is gemaakt door filmmaker Goert Giltay. Hij is winnaar van zeer prestigieuze filmprijzen waaronder twee Gouden Kalveren en de Da Vinci’s Horse. Uitzending hiervan vond plaats in AVRO's Kunstuur op zondag 27 maart op NPO 2.

De expositie ‘Zichtbare Stilte’ is toegankelijk tijdens de openingsuren van Museum Nienoord, van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

Gepubliceerd op 15-02-2016