De stok van Jeude van Dam

De wandelstok van veehandelaar Samuel van Dam is via een aantal omzwervingen in de collectie van Museum Het Joodse schooltje terecht gekomen. De wandelstok is t/m 1 november te zien in de expositie 'Shalom & Moi' in Museum Nienoord.

Veehandelaar Van Dam uit Leek kwam in de zomer van 1942 bij veehouder Foppe de Boer aan het Diepswal en vertelde dat hij "weg moest". De heren kenden elkaar goed want Samuel van Dam kocht koeien en varkens voor de exportslachterij in Leek en reisde dus regelmatig langs de boeren in de omgeving van Leek. Hij gaf zijn mooie wandelstok aan De Boer en vroeg of hij het voor hem wilde bewaren met de woorden: "Als ik terug kom, haal ik hem op, zo niet dan is hij van jou". De Boer heeft nog voorgesteld de mooie stok mee te nemen, maar Van Dam wilde zijn "daagse" wandelstok meenemen. Samuel van Dam kwam niet terug, hij is op 3 september 1942 vermoord in Oswiecim, Polen. Na het overlijden van Foppe de Boer in 1963, kwam de wandelstok in het bezit van diens zwager, Eilko Knoop. De mooie wandelstok ging na diens overlijden in 1981 naar zijn dochter Trijn. De stok was haar dierbaar want hij deed haar denken aan haar vader. Toch heeft ze altijd gewild dat de stok weer naar Leek zou verhuizen. En dat is gebeurd! Op woensdag 16 september 2015 heeft Museum het Joodse Schooltje de mooie wandelstok van mevrouw Knoop mogen ontvangen. De wandelstok is t/m 1 november te zien in de expositie Shalom & Moi in Museum Nienoord.

Gepubliceerd op 01-10-2015