Tien dagen Spaans temperament bij Museum Nienoord in Le

Museum Nienoord in Leek toont tijdens de Tuin & Kunst Tiendaagse 2013 een unieke tentoonstelling van het werk van de Catalaanse kunstenares Lita Cabellut. Niet eerder was er een overzichtstentoonstelling van haar werk in Nederland te zien.

Haar gigantische expressieve doeken zijn in Frankrijk, Amerika, Dubai en China al zeer gewild maar in Nederland was haar werk tot 2011 nog vrij onbekend. Na publicaties in onder meer het Financieel Dagblad, het Algemeen Dagblad en haar gastoptreden bij de talkshow van Pauw & Witteman in november 2012 begon ook Nederland snel warm te lopen voor het werk van Lita Cabellut.

Cabellut schildert theatrale portretten van sterke persoonlijkheden. Haar Frida Kahlo-serie bezorgde haar roem en internationale erkenning onder musea, galeries en verzamelaars, maar de serie die Lita in 2011 maakte over Coco Chanel, overtrof alle verwachting. Nog voordat de collectie in oktober 2011 in Parijs te zien was, was deze al vrijwel volledig verkocht. Zelfs nog voordat brochure en boekwerk gedrukt waren.

Lita is van oorsprong Catalaanse. Ze leefde tot haar twaalfde jaar als straatkind in de straten van Barce­lona. Ze werd door een rijke Spaanse familie geadopteerd en leerde in het Prado de schoonheid van de kunst kennen. Ze bleek een talent voor schilderen te hebben en op haar negentiende jaar vertrok ze naar Nederland om hier een opleiding aan de Rietveld academie te volgen. Na haar afstuderen bleef ze in Nederland wonen en werken.

De overzichtstentoonstelling ‘Zuidelijke passie in noordelijke sfeer’ is te zien van 21 t/m 30 juni in Museum Nienoord te Leek. De tentoonstelling wordt op 21 juni om 18.00 uur geopend door burgemeester Berend Hoekstra van Leek.

Tijdens de Tuin & Kunst Tiendaagse is Museum Nienoord geopend van maandag t/m zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Gepubliceerd op 13-06-2013