Première lustrumviering BNG Bank bij Museum Nienoord

Op vrijdag 7 februari vindt de première van de lustrumviering van de BNG Bank plaats bij Museum Nienoord. De BNG Bank bestaat dit jaar 100 jaar en het BNG Cultuurfonds 50 jaar. De BNG Bank viert deze jubilea met het bijzondere project ‘Eeuwige Jeugd’ op vijf culturele of industriële erfgoedlocaties in het land. Met dit project wil de bank bijdragen aan de ontwikkeling van het cultureel talent in Nederland. Per provincie zijn jonge, getalenteerde makers en gezelschappen uit verschillende kunstdisciplines zoals dans, theater, beeldende kunst, video en muziek gevraagd een productie te maken. Tijdens vijf avondvullende voorstellingen zullen de gekozen producties worden gepresenteerd.

Het programma voor Drenthe, Friesland en Groningen vindt plaats in Museum Nienoord en is op de première uitsluitend toegankelijk voor genodigden van de BNG Bank. Uit de vele aanmeldingen zijn de volgende vier producties gekozen:

Groningen

Seacrets #1 is een visuele en muzikale tocht door de geschiedenis van een rijke- en bloeiende dorpscultuur, over de mensen en de gevolgen van de krimp in het noordelijkste puntje van Nederland, de regio Eemsdelta, het grootste krimpgebied van Nederland. Filmmaker en beeldend kunstenaar Regina Broersma en de band Kinetophone werken in deze productie samen.

Meisje. Met Meisje brengen Nhung Dam en Michiel Johannes Jansen een voorstelling over de hooggespannen verwachtingen die met ieder nieuw begin gepaard gaan. Voor je begint is alles tenslotte nog mogelijk. Het werk van de Nederlandse schrijver Nescio is de inspiratiebron waaraan Nhung Dam haar eigen ervaring spiegelt. Een voorstelling over hoe vastbesloten je kunt zijn om een bijzonder leven te leiden.

Drenthe

Psyche en Eros is een Grieks drama over de onbedwingbare nieuwsgierigheid van de mens naar het ongewetene en de drang naar eeuwige schoonheid. Een verhaal dat zich uitstekend leent voor humor, prachtige muziek, indrukwekkende beelden, een choreografie in vertical dance en eeuwenoude thema`s die vandaag de dag nog steeds actueel zijn. Dit wordt uitgevoerd door danstheater ZiRR, Theatergroep NiznO en DJT De Reus.

Friesland

Ben ik mijn vader? In een poëtische film verkent Piter Hettinga het niemandsland tussen hem en zijn vader, de overleden dichter Tsjebbe Hettinga. Centraal in deze zoektocht staat de vraag naar de gelijkenissen met zijn vader: ben ik mijn vader?

Naast deze producties dragen jonge dichters gedichten voor die speciaal voor deze gelegenheid op het thema Eeuwige Jeugd zijn geschreven.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Gepubliceerd op 29-01-2014