10e en laatste keer voor Anna van Ewsum?

 Oktober 2011

“Ik ben Anna van Ewsum, ik ben geboren in het jaar 1640 op de borg Nienoord”.
Zo begint de lesbrief van het Nationaal Rijtuigmuseum voor leerlingen van groep 6 van de basisscholen in Leek en omstreken. Dit jaar is de 10e editie van dit succesvolle project erfgoededucatie voor kinderen van basisscholen. Bezuinigingen spelen ook hier een rol: het is wellicht de laatste keer dat Anna de scholen bezoekt en het project in deze vorm plaats kan vinden.

Op dinsdag 13 september brengen Anna en haar graaf nog eenmaal hoogstpersoonlijk per koets de lesbrieven van het project naar de basisscholen en zijn op wonderbaarlijke wijze vanuit het jaar 1680 zomaar aangeland in 2011. En dit echtpaar kijkt natuurlijk hun ogen uit bij al die nieuwerwetse zaken die kinderen anno 21e eeuw heel gewoon vinden: computers, gamen, verkeer, kleding, elektriciteit. Dat Anna en graaf Georg dit als tovenarij beschouwen en van de ene verbazing in de andere vallen ligt voor de hand: in 1680 ging het er wel heel anders aan toe.

De ludieke start van dit erfgoed-educatieproject over het eigen cultureel erfgoed van de kinderen brengt hen meteen in de juiste sfeer voor de lessen en het maken van de lesbrief. In die lesbrief vertelt Anna haar verhaal en ze neemt de kinderen mee op reis door de tijd, toen Leek nog niet bestond en de betovergrootvader van Anna besloot een borg te bouwen temidden van uitgestrekte veengronden…

De kinderen volgen gastlessen en brengen een bezoek aan de borg, waarbij ze gaan ‘speuren naar de sporen van Anna’. Ze worden voor één dag heuse museummedewerkers en presenteren als volleerde gidsen de verhalen: over de Colleniuspanelen, over de schelpengrot en over de zandstenen poort. Het geheel mondt ten slotte uit in een expositie in het Nationaal Rijtuigmuseum tijdens de herfstvakantie: “Een portret van Anna,” En deze portretten zijn gemaakt door de leerlingen zelf!


Zo maken kinderen op een leuke en bijzondere manier kennis met een stuk geschiedenis. En die geschiedenis gaat over datgene wat heel dichtbij is voor kinderen: hun eigen omgeving, waar nog veel sporen zijn terug te vinden van dat verre verleden. Jammer als zo’n waardevol project, waarbij een Verhaal van Groningen tot leven gebracht wordt op een voor kinderen aansprekende en aanschouwelijke manier, eveneens tot het verleden gaat behoren.


 

Borg Nienoord gratis te bezichtigen op Open Monumentendag


Zaterdag 10 september 2011 is is het Open Monumentendag. In heel Nederland zijn duizenden monumenten gratis toegankelijk voor publiek. Ook borg Nienoord is gratis te bezichtigen. Daarnaast kunt u tegen een gereduceerd tarief het Nationaal Rijtuigmuseum bezoeken. In plaats van € 6 betaalt u tijdens Open Monumentendag € 4. Daarvoor kunt u de tentoonstelling bezoeken en krijgt u een rondleiding in het depot waar diverse rijtuigen staan.

Meer informatie zie http://www.openmonumentendag.nl/

 


 

 

Vakantiepret op Nienoord!


zomer 2011

Deze vakantie heeft het Nationaal Rijtuigmuseum in samenwerking met het Familiepark Nienoord een leuke zomerkorting voor de bezoekers van het Familiepark: bij aankoop van een entreebewijs voor het Familiepark kan men voor een kleine toeslag ook het Nationaal Rijtuigmuseum bezoeken!

Kinderen hebben al gratis entree tot het museum, dus de toeslag op de entreeprijs geldt alleen voor volwassenen. Het Rijtuigmuseum heeft deze zomer weer gratis rondleidingen door borg en depot voor de museumgasten en natuurlijk kan iedereen een kijkje nemen in de expositie en in de schelpengrot.

Ook voor kinderen is er een leuk programma. Kleuters en jonge kinderen kunnen in het museum op stap met de’ Beer van Bram’.Beer is een ware deskundige  en weet alles over 100 jaar geleden, maar snapt echt niets van de huidige tijd. Als Beer met de jongere kinderen op stap gaat, hebben ze elkaar veel te vertellen.
Na afloop krijgen de kinderen een persoonlijke kaart van Beer.

Voor de leeftijdsgroep van  8 t/m 12 jaar is er een leuke fotospeurtocht, waarbij kinderen op speelse wijze kennis maken met allerlei aspecten van het vervoer van weleer en waarin ze kennis maken met een 19e eeuwse wereld waarin TomTom en snelheden van meer dan 100 km in zelfrijdende automobielen beschouwd zouden worden als tovenarij! Ook voor de deelnemers aan deze speurtocht is er een leuke verrassing na afloop.

En ook al is het vakantie: in het museum kunnen alle kinderen een diploma halen! Op de klimkoets kunnen kinderen leren hoe je als koetsier de teugels vasthoudt, hoe je de zweep hanteert en waar je op moet letten….. Even oefenen en het klimkoetsdiploma is binnen bereik.

En na afloop gaan de jongste bezoekers natuurlijk lekker spelen en genieten in het Familiepark.

Volop mogelijkheden dus voor een dag vol vakantiepret voor groot en klein, voor jong en een beetje ouder op Landgoed Nienoord.

Voor meer informatie: www.rijtuigmuseum.nl

 


 

Mededeling van Rijkswaterstaat


Graag willen wij u op de hoogte stellen van de werkzaamheden aan de A7 Leek richting Groningen.

Vanaf eind augustus tot medio november vinden er werkzaamheden plaats aan de A7 van Leek naar Hoogkerk in beide richtingen. Onze bezoekers kunnen hinder en vertraging verwachten.

De oprit Leek (nr. 34) naar Groningen wordt vanaf 5 september 2011 voor ca. vier weken afgesloten. Het verkeer dat gebruik wil maken van de oprit Leek naar Groningen wordt omgeleid via afslag Boerakker (nr.33). Gele borden geven de omleidingroutes aan. Dit betekent voor u ongeveer 8-10 minuten extra reistijd tijdens de afsluiting.

 


 

Andere kijk op Anna van Ewsum

'Anna' is de naam van het openluchttheaterstuk dat op donderdag 7, vrijdag 8, zondag 10, dinsdag 12 en woensdag 13 juli 's avonds wordt opgevoerd bij de borg Nienoord in Leek. Dat gebeurt in goede samenwerking met onder meer het Nationaal Rijtuigmuseum en Restaurant Brasserie Kasteel Nienoord. Op zondag 10 juli vertelt toneelschrijver Wouter van Schie, ook regisseur van de productie, hoe hij tot zijn stuk is gekomen. Zijn verhaal begint om 14.15 uur, in het Nationaal Rijtuigmuseum. De toegang is gratis voor wie een entreebewijs heeft van het museum.

 
Een jaar geleden begon Van Schie aan een avontuur dat hem onder meer in het Regionaal archief in Groningen bracht, waar hij het originele trouwcontract van Anna van Ewsum en Georg Wilhelm von Inn- und Kniphausen in handen had. Hij bezocht een erkend grafologe voor een handschriftanalyse van de ondertekening door Anna en haar echtgenoot, en hij had persoonlijk contact met een van de verre nazaten van de familie von Kniphausen, Tido. De meeste ontdekkingen deed de schrijver echter - heel eigentijds - via internet. In zijn visie is Anna niet helemaal de rijke, fortuinlijke borgvrouw zoals we haar nu nog denken te kennen.

De lezing duurt ca. 40 minuten.

 


 

Over de voorstellingen 'Anna'

 
De voorstellingen van 'Anna' vinden plaats op het binnenterrein van het Nationaal Rijtuigmuseum. Ze  beginnen om 20.15 uur en duren tot 22.45 uur. De 'zaal' gaat open om 19.30 uur. Parkeren kan op de grote parkeerplaats van Landgoed Nienoord.

De entreeprijs in de voorverkoop is 9,50 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar bij het Bezoekerscentrum van Landgoed Nienoord en bij de Tourist Information Leek (Tolberterstraat 39). De entreeprijs op de speeldag zelf aan kassa bedraagt 12,- euro.

Paraplu's tijdens de voorstelling zijn niet mogelijk. Het publiek dient dan ook zelf voor regenkleding te zorgen. Een kussentje meenemen voor op de stoel is verder nog een aanrader.

 


De Postkoets 'de Perseverance'Rit met traditionele Engelse postkoets op Nienoord

Op zaterdag 2 juli herleven oude tijden op landgoed Nienoord.   Dan organiseert het Nationaal Rijtuigmuseum in samenwerking met Stichting De Koetsewagen en stalhouderij Kuipers  bijzondere ritten met een traditionele Engelse postkoets voor de bezoekers van het museum.

Koetsen moeten rijden, maar de bijzondere museumstukken van het Rijtuigmuseum zijn niet meer in gebruik. Het zijn objecten geworden: ze vervoeren niet meer, maar worden zelf vervoerd; van depot naar museum op een trailer of als bruikleen naar een ander museum in een geklimatiseerde vrachtwagen.

Toch willen heel veel mensen graag eens een ritje maken met zulk historisch gerij. Dat kan dus niet met de collectie van het museum, maar de beroemde postkoets 'de Perseverance'( de Volharding!) van stalhouder Kuipers rijdt al vanaf 1877. Deze authentieke postkoets is  nog steeds in gebruik en in uitstekende conditie. Met een tweespan paarden ervoor waant de passagier zich in de 19e eeuw. Want de 'Perseverance' is niet zomaar een rijtuig... Vanaf 1877 vervoert hij passagiers in Londen en in 1909 doet de koets mee zelfs aan de allereerste marathonrit in Engeland!

De passagiers klimmen via een trapje omhoog en gaan op het dak zitten(..) Daar zit je hoog en, met de paarden in een heerlijk kalm drafje, kun je helemaal onthaasten en heb je een heel andere blik op de omgeving.

Voor degene die dit wel eens wil ervaren en een ritje wil maken met een historische postkoets over het prachtige landgoed Nienoord is dit de kans.

Tijdens de rit verhaalt een museumgids over de tijden dat de Heer van Nienoord over de lommerrijke lanen naar de kerk te Midwolde reed en krijgen  de passagiers uitleg over de historie van landgoed, borg en de adellijke bewoners van weleer.

Bezoekers van het museum kunnen op zaterdag 2 juli tegen een kleine meerprijs mee met deze ritten op de 'Perseverance'.

De kosten hiervoor bedragen per persoon € 10,-; dit is inclusief  entree voor het museum.
Kinderen t/m 17 jaar kunnen gratis mee, dwz bij één betalende volwassene per kind.
Reserveren is aanbevolen, het aantal plaatsen is beperkt.
Voor meer informatie: Nationaal Rijtuigmuseum, (0594) 512260  

 


 

 

Nationaal Rijtuigmuseum moet blijven!   


Het Nationaal Rijtuigmuseum is enerzijds hoeder van het nationaal cultureel mobiel erfgoed, anderzijds van het cultuurhistorisch erfgoed borg Nienoord.

Het museum heeft de grootste nationale collectie rijtuigen ter wereld en werkt samen met regionaal, nationaal en internationaal vermaarde musea.
Het Rijtuigmuseum wordt echter na 53 jaar echter ernstig in zijn voortbestaan bedreigd. De Kunstraad heeft de provincie Groningen namelijk geadviseerd het museum niet langer te subsidiëren met ingang van het jaar 2013.

Het Rijtuigmuseum wil echter graag de tijd krijgen om de plannen voor de nabije toekomst te verwezenlijken en door te gaan op de ingeslagen weg naar een prachtig en onafhankelijk museum. Om die bestemming te bereiken is de subsidie van de provincie tot 2016 onontbeerlijk!

Als u van mening bent dat dit museum behouden moet blijven, klik dan op deze link http://rijtuigmuseum.petities.nl  en onderteken onze petitie.

We zijn u zeer erkentelijk voor uw steun.

 

 


Hemelvaartsdag: Buitengewoon Kunst op Nienoord


Vorig jaar besloot de organisatie van Kunst op Nienoord- het evenement dat in november van dit jaar  alweer de 10e editie beleeft- om naar buiten te gaan. Een kunstmanifestatie in het voorjaar in de borgtuin van het Nationaal Rijtuigmuseum was het resultaat. En met succes, want zowel bezoekers als deelnemers waren zeer enthousiast.  Dus is een nieuwe traditie geboren: Hemelvaartsdag is voortaan Buitengewoon Kunst op Nienoord-dag


Omdat het evenement buiten plaats vindt, is er meer ruimte dan tijdens de wintereditie  in de expositiezalen van het museum. Dus zijn er meer deelnemers: circa 50 kunstenaars hebben op deze dag een plek in de tuin van de borg Nienoord. En er is plaats voor andere activiteiten, zoals workshops, demonstaties,  live muziek en  gezellige terrasjes.

Bovendien is de borgtuin onderdeel van de route in het Nationaal Rijtuigmuseum. Het museum is tijdens Buitengewoon Kunst wel geopend: de bezoeker kan zowel genieten van het aanbod van kunst als van het museum met exposities van rijtuigen, rondleidingen door depot en borg, etc.

Aanbod
De deelnemers komen uit het hele land en vertegenwoordigen allerlei kunstdisciplines. Kunstenaars zijn tijdens het evenement ook zelf aanwezig en presenteren hun werk in pagodetenten en sfeervolle kraampjes. Met elk hun eigen specialiteit bieden zij de bezoeker een gevarieerde keus in schilderijen, grafiek, bronzen en stenen beelden, keramiek, glas, sieraden, couture en figuratief werk van divers materiaal.
Meer informatie over de kunstenaars is te vinden op de site: www.kunstopnienoord.nl .   
Voor wie plannen heeft om kunst te kopen, is dit evenement zeker een aanrader. Er is een groot en divers aanbod van kunst met verkoopprijzen in veel categorieën. Maar ook voor de overige bezoeker is er veel te zien en te beleven.

Workshops en overige activiteiten
Onder leiding van beeldend kunstenaar Marjolein Terwindt wordt er ieder uur een workshop houtdruk gegeven van een half uur. Gedurende een deel van de middag zijn er levendige en swingende djembe-sessies met N´dingou Dione. Twee bodypainters gaan met hun kunstvorm aan de slag op levende lijven en toveren hun modellen om in lentegodinnen. Op veler verzoek speelt het Vestibule Ensemble en worden de jongste bezoekers verrast in het ´kleinste kasteel van Nienoord´, een theatersurprise van MaKoenders.

Entree inclusief
De entree voor Buitengewoon Kunst is inclusief toegang tot het Nationaal Rijtuigmuseum. Voor bezoekers is het een mooie gelegenheid om een kijkje te nemen bij de geheel nieuwe rijtuigexpositie ‘Lest Best’, de restauratie van de legendarische schelpengrot, de werkplaats, de stallen, etc. Tevens zijn er elk uur gratis rondleidingen voor de bezoekers door het nationaal rijtuigdepot en de borg Nienoord met o.a. de prachtige 17e eeuwse danszaal van Herman Collenius.
Kortom, een uitgebreid en levendig programma voor een prachtige Hemelvaartsdag!
Buitengewoon Kunst in het Nationaal Rijtuigmuseum, 2 juni Hemelvaartsdag van 10.30-17.00 uur.
Entree € 6,00, kinderen t/m 17 jaar gratis toegang.
www.kunstopnienoord.nl