Nieuwe expositie Museum Nienoord in voorbereiding

Hoe maakte de Groninger adel fortuin? Hoe brachten zij hun vrije tijd door? Hoe ontvingen en vermaakten zij hun gasten?Wat betekenden de borgheren en borgvrouwen voor de dorpelingen en hun omgeving? Deze en andere vragen komen aan bod in een nieuwe moderne en interactieve expositie bij Museum Nienoord die vanaf het voorjaar van 2014 te zien is op de bovenverdieping van Borg Nienoord in Leek.

Voorbereidingen in volle gang
Op dit moment wordt er achter de schermen hard gewerkt aan de nieuwe expositie. Archieven worden uitgeplozen, beeldmateriaal en geluidsfragmenten verzameld en er is regelmatig overleg met de ontwerpers en bouwers van de expositie. In januari verhuizen de kantoren van het museum van de bovenverdieping van de borg naar de oude directeurswoning aan de overkant van het borgplein om plaats te maken voor de nieuwe expositie. Over een kleine vier maanden is de nieuwe expositie een feit en kunnen bezoekers van het museum ronddwalen door een borg vol verhalen.

Een schat aan verhalen
De nieuwe expositie laat bezoekers kennismaken met de luisterrijke geschiedenis van Borg Nienoord en haar bewoners. Deze geschiedenis is vastgelegd in een rijk archief en een schat aan verhalen die gepresenteerd worden in filmpjes, geluidsfragementen, foto's en driedimensionale projecties. Grote ambities, bloei en verval, drama en romantiek, het komt allemaal voorbij.

Waardevolle aanvulling
De nieuwe expositie is een waardevolle aanvulling op de omvangrijke rijtuigcollectie en de vorig jaar geopende rijtuigexpositie Bestemming Bereikt! want nu de verhalen over de borg en de borgbewoners een duidelijke plek krijgen binnen het museum ontstaat er een nauwere samenhang tussen borg en rijtuigcollectie.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Gepubliceerd op 24-12-2013