Mei en juni in teken van educatie

De maanden mei en juni staan voor Museum Nienoord in het teken van educatie. Want vanaf 13 mei tot en met eind juni wordt het museum regelmatig bezocht door leerlingen van basisscholen uit Leek en omgeving.

Op dinsdag 14 mei brengt Anna van Ewsum, samen met de Graaf van Nienoord een bezoek aan negen basisscholen in Leek en omgeving. Met het rijtuig bezoekt zij de leerlingen van de groepen vijf en zes. Tijdens dit bezoek overhandigt zij het lespakket ‘Een portret van Anna’ aan de leerlingen. Dit lespakket biedt de leerlingen een kijkje in het leven van deze bijzondere borgvrouwe en brengt de leerlingen in aanraking met regionale geschiedenis. De leerlingen ontvangen van Anna tevens een uitnodiging voor een tegenbezoek op de borg. Een bezoek aan een erfgoedlocatie in de eigen omgeving is voor de leerlingen een spannende en waardevolle ervaring.

Leerlingen van groep zeven en acht verdiepen zich deze maand in het leven van Bram van Panhuys middels het lespakket ‘Bram’. Met behulp van enkele schriftelijke bronnen reconstrueren zij een stukje uit het leven van een van de laatste bewoners van Borg Nienoord.

Onderdeel van dit lespakket is een bezoek aan de museumkerk in Midwolde waar de leerlingen onder leiding van twee gidsen het praalgraf bezoeken van Anna van Ewsum in de kerk en het graf van de familie Van Panhuys op de begraafplaats naast de kerk. Het project ‘Bram’ voert het museum uit in samenwerking met de gidsen van de kerk in Midwolde.

Ook de jongste leerlingen van de basisschool brengen een bezoek aan Museum Nienoord. In de schelpengrot luisteren zij naar de legende van ‘Het meisje en de Schelpengrot’ dat verteld wordt door een professionele verhalenvertelster.

De projecten ‘Een portret van Anna’, ‘Bram’ en ‘De beer van Bram’ maken deel uit van het erfgoededucatietraject ‘Tante van de Tijd’. In dit traject bieden verschillende erfgoedinstellingen educatieve programma’s aan voor leerlingen van verschillende leeftijden. Op die manier kunnen de leerlingen van de deelnemende scholen ieder jaar een erfgoedlocatie in hun eigen omgeving bezoeken.

De programma’s binnen het erfgoedtraject zijn tot stand gekomen in samenwerking met het Museumhuis Groningen en KunstStation C.

Gepubliceerd op 10-05-2013