Lita Cabellut: Zuidelijke passie in Noordelijke sfeer

Museum Nienoord toont tijdens de Tuin & Kunst Tiendaagse, van 21 t/m 30 juni 2013 een overzichtstentoonstelling van het werk van de Catalaanse kunstenares Lita Cabellut. Tien dagen lang is haar indrukwekkende werk te bewonderen in een unieke extra expositie. Niet eerder was er zo’n grote verzameling werken van Lita Cabellut in Nederland te zien.

Lita Cabellut brak in 2011 eindelijk ook in Nederland door. Internationaal was haar werk al zeer gewild maar Nederland bleef een beetje achter. Tot 2011. Na publicaties in onder meer het Financieel Dagblad, het Algemeen Dagblad en haar gastoptreden bij de talkshow van Pauw & Witteman begon ook Nederland snel warm te lopen voor het prachtige werk van Lita Cabellut. Haar Frida Kahlo-serie bezorgde haar roem en internationale erkenning onder musea, galeries en verzamelaars, maar de serie die Lita in 2011 maakte over Coco Chanel, overtrof alle verwachting. Nog voordat de collectie in oktober 2011 in Parijs te zien was, was deze al vrijwel volledig verkocht. Zelfs nog voordat brochure en boekwerk gedrukt waren!

De uit Barcelona afkomstige Lita Cabellut (1961) creëert aansprekende portretten, vaak van historische personen. In haar werk maakt ze gebruik van een eigentijdse variatie op de frescotechniek. Haar werken zijn groot en expressief. Zij exposeerde in New York, Dubai, Londen, Parijs en Hong Kong en nu ook in Museum Nienoord.

Gepubliceerd op 09-04-2013