Lita Cabellut verbindt Museum Nienoord en Museum De Buitenplaats

Museum Nienoord in Leek en Museum De Buitenplaats in Eelde bundelen in juni tien dagen lang hun krachten. Tijdens de Tuin & Kunst Tiendaagse van 21 t/m 30 juni organiseren zij een speciale actie voor liefhebbers van moderne figuratieve kunst. Bezoekers krijgen tijdens deze periode met een toegangsbewijs van het ene museum korting op de entree van het andere museum.

Met een entreebewijs van Museum De Buitenplaats ontvangen bezoekers € 3,00 korting op een entreekaartje voor Museum Nienoord. Andersom biedt Museum De Buitenplaats bezoekers met een entreekaartje van Museum Nienoord € 1,50 korting op de toegang.

De samenwerking tussen beide musea is, vanwege de verschillende collecties, verrassend. Museum De Buitenplaats is een kunstmuseum met schilderijen en beelden, Museum Nienoord is een erfgoedmuseum bestaande uit de monumentale Borg Nienoord en een omvangrijke collectie rijtuigen. Toch zijn er tussen beide musea ook veel overeenkomsten aan te wijzen. De extra expositie van de Catalaanse kunstenares Lita Cabellut fungeert als de schakel die beide musea tien dagen lang verbindt.

Museum Nienoord toont Zuidelijk passie in noordelijke sfeer, een tijdelijke overzichtsexpositie van het werk van Lita Cabellut. Cabellut imponeert de beschouwer met haar gigantische theatrale portretten, uitgevoerd in een variatie op de aloude frescotechniek.

Museum De Buitenplaats verrast met de expositie Lentekriebels!, een gevarieerde tentoonstelling van droombeelden, fantasieën, associaties, wensen en angsten. Er is werk te zien van Lia Laïmböck, Francine Schrikkema, Othilia Verdurmen, Kenne Grégoire, Klaas Werumeüs Buning en Harry Wolfkamp.

Bezoekers kunnen bij beide musea genieten van een expositie van moderne figuratieve kunst in een sfeervolle historische omgeving. Het Nijsinghhuis, onderdeel van Museum De Buitenplaats, is een zeventiende-eeuwse buitenplaats, net als Borg Nienoord. Beide musea beschikken over een prachtige tuin. Museum De Buitenplaats heeft een klassiek aangelegde baroktuin. Museum Nienoord beschikt over een Engelse landschapstuin.

Tijdens de Tuin & Kunst Tiendaagse is Museum Nienoord geopend van maandag t/m zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur.
Museum De Buitenplaats is geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur.

Gepubliceerd op 18-06-2013