Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima te gast bij Museum Nienoord

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brachten vandaag (dinsdag 28 mei 2013) een bezoek aan Museum Nienoord in Leek. Dit bezoek vond plaats in het kader van de troonswisseling op 30 april jl. Het koninklijk paar bezoekt in mei en juni alle provincies van Nederland om zoveel mogelijk mensen de kans te geven om hen te ontmoeten.

Rond half elf kwam het paar aan bij Landgoed Nienoord. Aan het begin van het landgoed stapten zij in een open rijtuig, vergezeld door de burgemeester van Leek, de heer Hoekstra en de Commissaris van de Koning van Groningen, de heer Van der Berg. Begeleid door de feestelijke klanken van drumband Concordia werden zij via de Nienoordsingel naar de binnenplaats van de borg gebracht waar de directeur van Museum Nienoord, mevrouw Gitta op den Akker hen opwachtte en welkom heette.

Daarna maakte het gezelschap een ronde over de binnenplaats van de borg. Eerst bekeken zij enkele antieke koninklijke koetsen en arrensleden uit de collectie van Museum Nienoord. Hiervoor nam het paar ruim de tijd. Vervolgens wandelden zij naar de schilderijententoonstelling van de cliënten van stichting De Zijlen (gehandicapten zorg). Zij hadden portretten gemaakt van leden van de koninklijke familie. Bij enkele portretten vroeg het paar een toelichting en dat leverde vrolijke gesprekken op. Vervolgens werd er halt gehouden bij de Kroonappels van het Oranje Fonds.

Daarna bezochten de koning en de koningin de tuin waar de dertien leukste dorpen van Groningen zichzelf presenteerden. Na een kort bezoek aan de monumentale schelpengrot van het museum wandelde het paar via de streekproductenmarkt naar de muziekkoepel. Daar werden zij ontvangen door honderden basisschoolleerlingen en de leerlingen van de scholen die de meest originele koningsspelen in Groningen organiseerden.

Na iets meer dan een uur waren zij weer terug bij het begin van de Nienoordsingel en startten zij met het middagprogramma, het bezoek aan de provincie Drenthe.

Gepubliceerd op 28-05-2013