Het mysterie Anna van Ewsum

Wouter van Schie, auteur van het kleurrijke boek 'Anna van Ewsum', houdt op zondagmiddag 9 november een spannende lezing over deze flamboyante en eigenzinnige vrouw. Een archeoloog waardig, blijft Van Schie secuur Anna’s afkomst, leven en wereld doorspitten; hij zal zijn toehoorders dan ook verrassen met opzienbarende onthullingen. 

Op 6 november 1714 overleed gravin Anna van Ewsum, borgvrouw van Nienoord. Dat is dit jaar precies 300 jaar geleden. In het kader daarvan deelt Van Schie zijn belevenissen en anekdotes bij het schrijven van het boek over deze opvallende dame met u. Wat weten we eigenlijk over Anna? Was zij misschien een soort Aletta Jacobs avant la lettre? Klopt het wel dat zij in 1640 het levenslicht zag en overleed in 1714? Alles wat de Leekster acteur, schrijver en hbo-docent Wouter van Schie tijdens zijn odyssee door Europa over Anna boven water kon krijgen, heeft hij verzameld en beschreven.

Van Schie begon dit werk nadat hij de succesvolle theatervoorstelling 'Anna' in juli 2011 had geproduceerd. Voor het schrijven en regisseren van dit openluchtstuk was hij al aardig in de archieven gedoken, maar voor zijn boek deed Van Schie dat des te meer. Ook na deze literaire prestatie liet Anna hem niet los, want was alles in haar leven wel zo als men lange tijd heeft aangenomen? Van Schie zocht en vond de stenen die nooit eerder waren omgekeerd. Van Anna, haar echtgenoten en verdere familie viel nog het een en ander te ontdekken, glundert Van Schie trots, als je maar een beetje oplet... óf gewoon geluk hebt. U krijgt in deze lezing dan ook onbekende foto's van schilderijen te zien en heel bijzondere nieuwigheidjes te horen. Bovendien onthult Van Schie om 16.00 uur een cadeau aan Museum Nienoord waarvoor ook de pers is uitgenodigd! 

Kaartjes kosten €2,- en kunnen gereserveerd worden via het telefoonnummer 0594-512260 of stuur een e-mail naar secretariaat@museumnienoord.nl . De lezing vindt plaats op zondag 9 november om 15.00 uur in de balzaal van borg Nienoord.


Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

 

Gepubliceerd op 30-10-2014