Expositie Otto Eerelman bijna klaar

Vanaf 25 april tot en met 2 augustus is in Museum Nienoord de tentoonstelling Otto Eerelman, schilder van aanzien te bezichtigen. De tentoonstelling brengt met een keur aan schilderijen een hommage aan deze bekende Groninger kunstenaar (1839-1926) die in zijn tijd veel aanzien genoot in Groningen en ver daarbuiten.  Hoewel hij vooral bekend is geworden met zijn levensechte dierenportretten liet hij een veelzijdig oeuvre na. 

De expositie toont Eerelmans vakmanschap aan de hand van werken uit eigen collectie maar er zijn vooral veel bijzondere bruiklenen te zien, uit de collecties van o.a. het Groninger Museum, Paleis Het Loo, en uit meerdere privécollecties. Uit Duitsland komt het schilderij Arrensleewedstrijd op de Vismarkt in Groningen, dat nooit eerder in Nederland te zien was. Ook zijn er bijzondere archiefstukken uit de Koninklijke Verzamelingen afkomstig, die een licht werpen op de band tussen Eerelman en het Koninklijk Huis. 

De expositie is samengesteld door gastconservator Harry J. Kraaij, schrijver van een biografie over Otto Eerelman. Op zondag 26 april geeft hij om 14.30 uur een lezing in Museum Nienoord over leven en werk van deze Groninger kunstenaar. Tijdens het openingsweekend op 25 en 26 april is de tentoonstelling tegen gereduceerd tarief te bezoeken in het kader van het Museumweekend. 

De expositie maakt deel uit van een omvangrijk programma waarin aandacht wordt besteed aan Otto Eerelman. Zo is er vanaf 9 mei een kleine expositie in de Groninger Archieven gewijd aan Otto Eerelman en zijn stad en vinden er stadsrondwandelingen plaats. Meer informatie over het volledige programma is te vinden op www.ottoeerelman.nl

        

Gepubliceerd op 22-04-2015