Expositie Leekster Courant

De Historische Kring Gemeente Leek e.o. geeft in een nieuwe expositie eerbetoon aan de Leekster Courant. De expositie is vanaf zondag 5 oktober te zien in de Oranjerie van Museum Nienoord.  

In 1908 begon Harm Jan Bronsema een drukkerij in Leek en gaf een Advertentieblad voor Noordenveld en Westerkwartier uit. In dit blad stonden nog geen foto's en ook krantenkoppen waren afwezig. Op het eerste gezicht lijkt de krant één grote letterbrij. De krant was gespecialiseerd in het kleine menselijke nieuws. Met name door de kleine advertenties van de inwoners over van alles en nog wat kreeg de krant een belangrijke functie in een uitgebreid gebied: Westerkwartier, Noordenveld, maar ook in de aangrenzende gebieden in Groningen, Drenthe en Friesland. In het begin luidde de naam van het blad Nieuws- en Advertentieblad voor Westerkwartier en omgeving. Sinds 1945 heette het krantje de Leekster Courant. Tijdens zijn hoogtijdagen in de jaren zeventig en tachtig had de Leekster Courant 18.000 abonnees. Helaas kwam er in 1999 een einde aan de Leekster Courant wegens een tekort aan abonnees.

Het eerste en het laatste nummer van de Leekster Courant zijn op de tentoonstelling te zien, naast een bijzondere selectie van 'de Leekster'. Ook is de Heidelberg-drukpers te zien waarop tot in de jaren negentig met behulp van loden letters geboorte- en rouwkaarten werden gedrukt. Drukker Harry Boonstra, die zelf nog met de pers heeft gewerkt, zal van tijd tot tijd een demonstratie geven.

De tentoonstelling is geopend op zondag 5 oktober, zaterdag 11, 18 en 25 oktober, zaterdag 1 november tijdens de streekproductenmarkt op Nienoord en ook tijdens de streekproductenmarkt op zaterdag 6 december 2014. Vervolgens op de zondagen 21, 28 december 2014 en op zondag 4 januari 2015. De tentoonstelling is gratis te bezichtigen. Op vertoon van het entreekaartje van de Leekster Courant krijgt u korting bij Museum Nienoord! Een bezoek aan de Leekster Courant kunt u dus goed combineren met een bezoek aan de exposities van Museum Nienoord. Volwassenen betalen €4,- i.p.v. €6,- voor het museumentree en kinderen van 8 t/m 14 jaar betalen €2,- i.p.v. €3,- voor het museumentree.

De openingstijden zijn van 11.00 uur tot 17.00 uur. Daarnaast is het mogelijk met groepen op andere tijden te komen. Aanmelden kan via telefoonnummer 050-5029937.


Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Gepubliceerd op 26-09-2014