Educatie: een portret van Anna

De maand september staat in het teken van educatie én van de beroemde borgvrouwe Anna van Ewsum. Deze week hebben de groepen 5-6 van de basisscholen in Leek en omgeving het museum bezocht om hier te zoeken naar sporen uit de tijd van Anna. De leerlingen verdiepen zich in de geschiedenis en cultuur van de borg, de schelpengrot en de borgpoort.

Anna van Ewsum en haar man Georg Wilhelm von Inn- und Kniphausen gingen begin september geheel in stijl bij de scholen langs om op speelse wijze de verschillen tussen toen en nu te bespreken. Zo was Anna van Ewsum in eerste instantie verbaasd om alleen maar jongens in de klas te zien, maar de leerlingen maakten al snel duidelijk dat meisjes nu ook broeken dragen.

Na ook nog een bezoek van de gastdocenten, zijn de leerlingen er klaar voor om zelf over de tijd van Anna te vertellen. Tijdens het bezoek aan het museum zijn zij de museumgidsen en presenteren zij aan elkaar wat ze ontdekt hebben over de poort, de schelpengrot en de danszaal in de borg.

Gepubliceerd op 01-10-2015