Draaiorgels en arrensleden bij Museum Nienoord

Winters vertier van vroeger: dan denkt u misschien al snel aan oudhollandse taferelen met arrensleden en draaiorgels in een besneeuwd landschap. Anno nu zijn arrensleden volledig uit het winterse straatbeeld verdwenen en draaiorgels zie je nog maar zelden. Daarom organiseert Museum Nienoord in december een feestelijke kerstexpositie met een knipoog naar de periode van rijtuigen, arrensleden en draaiorgels.

Unieke combinatie van rijtuigen, arrensleden en draaiorgels
Het museum beschikt over een uitgebreide collectie bijzondere arrensleden die slechts zelden aan het publiek worden getoond. De sleden zijn uniek door hun sierlijkheid en hoge kwaliteit van afwerking. Verschillende exemplaren uit de verzameling waren in koninklijk eigendom. De sleden zijn te zien in combinatie met enkele draaiorgels van de familie Van
der Vorst. Vader en zoon Van der Vorst hebben in Groningen een werkplaats waar zij draaiorgels restaureren en bouwen, al vier generaties lang. Al decennia zijn zij als orgeldraaiers bekende gezichten op de markten in Groningen. Door hun jarenlange ervaring met draaiorgels en hun uitgebreide kennis van deze instrumenten worden vader en zoon Van der Vorst beschouwd als autoriteit op dit gebied.

De orgels zijn tijdens de winteropening van het museum ook te beluisteren. Iedere zondagmiddag is de orgeldraaier aanwezig en klinkt er vrolijke orgelmuziek in het museum.

Openingstijden winterperiode
In de wintermaanden is Museum Nienoord open op:
15 december van 12.00 uur tot 18.00 uur
20/21/22 december van 11.00 uur tot 17.00 uur
27/28/29 december van 11.00 uur tot 17.00 uur
3/4/5 januari 2014 van 11.00 uur tot 17.00 uur

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Gepubliceerd op 22-11-2013