Otto Eerelman en de smaak van de Groninger elite

In de Groninger Archieven is vanaf zaterdag 9 mei de tentoonstelling Otto Eerelman en de smaak van de Groninger elite te zien. Deze tentoonstelling is in mei, juni en juli tijdens de openingstijden van de Groninger Archieven gratis te bezichtigen.

Hoewel Eerelman beslist veelzijdiger was, staat hij vooral bekend als schilder van rashonden en luxe paarden. Hij streefde naar mooi en genoeglijk werk en was gezegend met een hoge vaardigheid en een excellent gevoel voor perfectie. Otto Eerelman was niet een volger of vernieuwer. Hij weigerde mee te gaan met de kunststromingen die vanaf circa 1880 de toon aangaven. Maar hoe zat het met Eerelmans (potentiële) opdrachtgevers die uit de bovenlaag van de Groninger bevolking kwamen? Hoe was hun smaak? Sloot die naadloos aan bij Eerelman, of is er toch ook affiniteit met vernieuwing kenbaar? Dit en meer wordt in de tentoonstelling belicht.

Otto Eerelman en zijn verloofde Anna Frederika Braak.
Foto (albuminedruk): J.W. Karsses, 1869. RHC GrA (1990-44).

De presentatie gaat in eerste instantie in op de biografie van Eerelman als Groninger. Want tot zijn 35ste woonde Eerelman in ‘de Stad’, waar hij leraar was aan Academie Minerva. In de presentatie zijn enkele werken uit eigen collectie te zien en er wordt kort stil gestaan bij kunstinstellingen als Minerva en Pictura. Daarnaast wordt Groningen verkend als stad van paarden- en hondenliefhebbers.

Op zaterdag 9 mei om 13.30 uur vindt ook de eerste stadswandeling plaats. De wandeling start bij de Groninger Archieven en eindigt in het Stadhuis waar het bekendste werk van Eerelman bewonderd kan worden: De Paardenkeuring. De stadswandeling De Stad van Otto Eerelman wordt verzorgd door Paulien Excursions. Deze wandeling vindt ook plaats op vrijdag 22 mei, vrijdag 5 juni, zaterdag 13 juni en vrijdag 3 juli. Zie voor meer informatie: www.paulienexcursions.nl en www.ottoeerelman.nl

Gepubliceerd op 23-04-2015