De Drachtster Tram verbindt

De Historische Kring Leek e.o. besteedt in een nieuwe expositie aandacht aan de Drachtster Tram. De expositie is tijdens de wintermaanden te zien in de oranjerie van Museum Nienoord.

Honderd jaar geleden reed de Drachtster Tram voor het eerst van Groningen naar Drachten en omgekeerd over een nieuw aangelegde spoorlijn. Het spoor liep dwars door de centra van Leek, Tolbert, Marum, Niebert, Nuis en Roden. Tussen 1913 en 1948 werden er over het traject zowel personen als goederen vervoerd. Na 1948 werd de lijn alleen nog gebruikt voor het vervoer van goederen. Vanaf 1951 werd het traject bekend als de 'Philipslijn' omdat de nieuw opgerichte
Philipsfabriek in Drachten veelvuldig van het traject gebruikmaakte om goederen te vervoeren naar de stad Groningen.

Begin jaren '80 kondigde de NS aan van de spoorlijn af te willen omdat zij jaarlijks forse verliezen leden op het traject. De aan de spoorlijn gelegen gemeenten verzetten zich fel tegen het voornemen van de NS en werden daarbij gesteund door
provincies Friesland en Groningen. Toch konden zij niet voorkomen dat het traject werd opgeheven. In 1985 reed de laatste goederentrein van Groningen naar Drachten.

Wie goed om zich heen kijkt kan in de omgeving van Leek nog sporen van de Drachtster Tram terugvinden. Op sommige plekken zijn de resten van het talud nog zichtbaar. In Nietap, Tolbert, Nuis en Niebert is er een fietspad aangelegd op de voormalige trambaan. Ook van Marum naar Drachten is het mogelijk om een stuk over de oudetrambaan te fietsen. In Leek is het oude station bewaard gebleven. Hierin is nu een notariskantoor en uitvaartwinkel gevestigd.

De Historische Kring Gemeente Leek en Museum Nienoord hebben de intentie om in de toekomst vaker samen te
werken. De expositie rondom de Drachtster Tram is daarvan een goed begin waarbij de tram, symbolisch, opnieuw een verbinding tot stand heeft gebracht.

De expositie is tijdens de kerstperiode bij Museum Nienoord te bewonderen op 7 december en op 20, 21, 22, 27, 28 en 29 december.En op 3,4 en 5 januari.  Het museum is deze dagen geopend van 11.00 tot 17.00 uur.
De tentoonstelling over de Drachtster Tram is gratis toegankelijk.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Gepubliceerd op 24-10-2013