Aankondiging: “Rijtuig van de week”

Het werd al eerder aangekondigd: Museum Nienoord  gaat beginnen met een kleine column op de website onder de naam “Rijtuig van de week”. Hierin willen we graag geïnteresseerden kennis laten maken met de gigantische collectie rijtuigen en sleden in ons Nationaal Rijtuigdepot.

Europa kent verschillende rijtuigmusea en particuliere collecties van rijtuigen en sleden, waaronder de bekendste en grootste wel zijn: het Museu Nacional dos Coches in Lissabon, Museum Wagenborg in Wenen en het Nationaal Rijtuigmuseum, sinds 2013 geheten Museum Nienoord, borg en rijtuigmuseum, dat gehuisvest is op het prachtige landgoed met dezelfde naam, in Leek.  

In de musea van Lissabon en Wenen vinden we vooral de oude koninklijke en adellijke aanspanningen: vergulde en gebeeldhouwde karossen uit de 17e en 18e eeuw. De kracht van het museum in Leek is gelegen in het feit dat het een uitmuntende doorsnee geeft van wat voor aanspanningen men in de 19e eeuw zoal kon aantreffen in de Nederlandse steden en daarbuiten, zowel op de wegen als op het ijs.  Koninklijke en adellijke aanspanningen, maar ook boerenwagens maken deel uit van de verzameling. De collectie omvat ca. 250 rijtuigen en 60 sleden, benevens de nodige tuigage, kledingstukken en rijtuigaccessoires. Er is een verzameling rijtuiglampen en een aanzienlijk archief waarin opgenomen vele prenten en schilderwerken over aangespannen vervoer. 

Slechts een klein deel van deze enorme verzameling wordt aan het publiek gepresenteerd, meestal in wisselende exposities. Met de aanstaande column willen we proberen de geïnteresseerde bezoeker van onze website kennis te laten maken met één van de objecten uit de collectie, en de wetenswaardigheden daaromheen. In de meeste gevallen zal dat om een rijtuig gaan, maar ook andere objecten kunnen aan de orde komen. Of algemene wetenswaardigheden over rijtuigen, rijtuigbouw en aanspanningen, kortom: over het hippomobiele erfgoed. De bedoeling is om tweewekelijks een klein artikeltje te presenteren. Dit wordt ook kenbaar gemaakt via onze facebook pagina en twitter account. Af en toe wordt er een ‘Vraag van de week’ gesteld, waarbij er leuke prijzen te winnen zijn. We wensen onze websitebezoeker er veel plezier mee. 

 
Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Gepubliceerd op 09-04-2014