Kunst op Nienoord

      

 

 

 

Willem Komduur: Drentsche Aa (fragment)

 

Op zaterdag 14 en zondag 15 oktober staan het Koetshuis, Expositiehal en tuin van Borg en Museum Nienoord in Leek vol met kunst. Tijdens  ‘Kunst op Nienoord’ zijn in totaal meer dan 150 kunstwerken te zien en rechtstreeks van de kunstenaars te koop. De beurs keert na 4 jaar in een grotere en gevarieerdere opzet weer terug. Nieuw zijn de poëziemiddag en lezingmiddag.

Kunst op Nienoord is een kunstbeurs waar kunstenaars hun werk exposeren en te koop aanbieden. Er zijn uiteenlopende disciplines te zien, natuurlijk schilderijen en beelden, maar ook foto’s, keramiek, glaskunst, sieraden, gravures en een enkel ruimtelijk werk. Kunst op Nienoord is een binnenbeurs met ook een buitenaanbod van beelden in de prachtige Engelse landschapstuin. Het koetshuis wordt ingericht als atelier met demonstraties hout- en steenbewerking, grafiek en boetseren.
Zaterdagmiddag is er in de Ridderzaal van de Borg een lezing over 'Moderne keramiek vanaf 1960' door Judith Reedijk, keramiste.
In de Balzaal van de Borg is er op zondag een poëziemiddag met voordracht van bekende dichters en toepasselijke muziek. De middag wordt gepresenteerd door Jos van Hest.

Op zaterdagmiddag van 13.00-16.00 uur geeft de blaaskapel de Koetsebloazers uit Leek in de tuin van Museum Nienoord een concert voor de bezoekers van Kunst op Nienoord.

Op zaterdag en zondag kunt u een ritje maken in de prachtige koets van Hoeke Krist. De koets vertrekt vanaf het plein voor de Borg.

In het koetshuis is het atelier van Kunst op Nienoord. Hier wordt gedemonstreerd door verschillende kunstenaars: boetseren, oude druktechniek, houtbewerken, tekenen en schilderen. Voor kinderen wordt er elke dag een aantal workshops gegeven.


Informatie over de kunstbeurs


Deelnemende kunstenaars

Atelier de Steengroeve Assen www.atelierdesteengroeve.nl
Christiaan   Afman www.christiaanafman.nl
Martha   Asman www.martha-asman.nl
Josée   Bastiaenen www.studiobastiaenen.nl
Lolke van der Bij www.lolkevanderbij.com
Angelien   Coco Martin www.angeliencocomartin.nl
Marianne van Dedem-Henstra www.kunstgevoel.com
Jan Ernst   Douma www.janernstdouma.nl
Ewoud   Dubois www.adubois.nl
Froukje    Dijkstra www.froukjedijkstra.nl
Anneke    Ekhart www.anneke-ekhart.nl
Thea   Gerritsen www.theagerritsen.nl
Akram   Hamza  
Andries   Hogenhuis www.andrieshogenhuis.nl
Jan   Jansma www.janjansma.nl
Heleen   Kater www.heleenkater.nl
Wianda   Keizer www.wiandakeizer.nl
Kim   Kenyon www.kimcycles.weebly.com
Joke   Klavering www.jokeklaveringa.nl
Willem   Komduur www.willemkomduur.nl
Mascha de Lange www.inspirationsofnature.nl
Elise   Madderom www.elisemadderom.nl
Sikko   Mulder www.sikkomulder.nl
Carolien van Olphen www.carolienvanolphen.nl
Grietje   Postma www.grietjepostma.nl
Mousa   Ramo  
Albert Jan   Rouwkema www.houtstylist.nl
Janny   Steenstra www.jannysteenstra.nl
Eliza   Timersma www.elizatimersma.nl
Annemiek   Vos www.annemiekvos.nl
Henk   Vos www.henkvosbeelden.nl
Joop   Wolff www.joopwolff.nl
Trijnie   Wubbolt www.trijniewubbolt.nl
Fiona   Zondervan www.fionazondervan.nl


Lezing in de Ridderzaal van Borg Nienoord

Zaterdagmiddag 14 oktober van 14.00-15.30 uur: Lezing Moderne keramiek vanaf 1960 door Judith Reedijk.

De kwaliteit van het werk van Judith Reedijk zit hem in het eigenzinnige karakter ervan. Het bevindt zich ergens tussen de vrije, experimentele keramiek en de autonome beeldhouwkunst in. Kenmerkend is ook de non-conformistische vormentaal en de puur persoonlijke en vooral informele omgang met het materiaal. Soms tegen het ongebreidelde aan, maar uiteindelijk met de beheersing die nodig is om de grenzen af te kunnen tasten van het zoekproces dat zij al jaren lang, van nature, en derhalve heel consequent, als uitgangspunt in haar werk hanteert. Dat leidt tot werk waarmee ze steeds opnieuw weet te verrassen in    een wereld die eerder geregeerd wordt door volgzaamheid dan door durf. 

Aanmelden via info@museumnienoord.nl  Kosten voor deze lezing incl. koffie/thee Є 4,00
In combinatie met een bezoek aan Kunst op Nienoord Є 8,50
 

 

 

 

 

Poëziemiddag bij Kunst op Nienoord

Informatie over de poëziemiddag

Zondagmiddag 15 oktober van 14.00-16.30 uur: Poëziemiddag tijdens de kunstbeurs Kunst op Nienoord, in de Balzaal van de borg.
Het centrale thema is Geluk. Naast de dichters wordt er aandacht besteed aan kinderpoëzie. Regionale scholengemeenschap de Borgen neemt deel aan deze middag. De vierdejaars leerlingen schrijven een gedicht n.a.v. het thema Geluk. De drie winnaars dragen hun gedicht tijdens deze middag voor. Daarnaast wordt een aantal leerlingen uitgenodigd om gedichten van Vasalis en Kopland voor te dragen.
De middag wordt afgesloten met de presentatie van de gedichtenbundel 'Atlas van de Tijd' van Anneke Wasscher uit Tolbert.
De middag wordt muzikaal ondersteund door Pamela Wolters (viool) uit Leek..

Deelnemende dichters zijn:

  • Anneke Wasscher
  • Atze van Wieren
  • Wouter van Schie
  • Paul Borggreve

De middag wordt gepresenteerd door Jos van Hest; dichter, auteur, docent en presentator.

Programma
14.00 uur woord van welkom door Jos van Hest
14.05 uur Anneke Wasscher
14.15 uur Atze van Wieren
14.25 uur Wouter van Schie
14.35 uur Paul Borggreve
14.45 uur Voordracht Vasalis en Kopland door leerlingen Rsg de Borgen
15.00 uur korte pauze
15.15 uur bekendmaking prijswinnaars door Jos van Hest
15.20 uur voordracht door prijswinnaars Rsg de Borgen
15.30 uur presentatie gedichtenbundel Anneke Wasscher
16.00 uur afsluiting met borrel en hapje
16.30 uur einde

Openingstijden en entree
De tentoonstelling is geopend van 11.00 uur tot 17.00 uur. De entreeprijs bedraagt Є 6,00 p.p. (kinderen t/m 7 jaar zijn gratis, kinderen van 8 t/m 14 jaar betalen Є 3,00; vrienden van het museum en museumkaarthouders zijn gratis). Behalve toegang tot de beurs hebben bezoekers ook toegang tot de expositieruimtes van Museum Nienoord, Borg en Nationaal Rijtuigmuseum. Voor een bezoek aan de poëziemiddag en de lezing betaalt u een toeslag van Є 2,50 p.p. Opgave via info@museumnienoord.nl

Bereikbaarheid
Museum Nienoord ligt centraal in Noord-Nederland op de grens van Groningen, Friesland en Drenthe. Gelegen aan de A7 tien minuten rijden vanaf de stad Groningen. Eenmaal aangekomen kunt u gratis parkeren op onze ruime parkeerplaats. Zet uw navigatie op Nienoord 20.

Borg en Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord is een 19e eeuwse Groninger buitenplaats van allure, met een unieke collectie rijtuigen van nationaal belang en gelegen op landgoed Nienoord te Leek.